Ми раді вітати вас, колектив приватної клініки продовжує цикл публікацій для ознайомлення з сучасними методами клінічного та інструментального обстеження а також лікування, які проводяться в нашому медичному закладі.

Слово “геморой” можна почути часто, але в переносному сенсі, як позначення нервування або життєвих складнощів. Саме ж захворювання залишається темою, на яку ніяково говорити навіть із близькими; піти до лікаря при перших ознаках багато хто соромиться, тому звертаються за допомогою, коли стане нестерпно. Через це точну статистику хвороби досить складно вивести. За різними даними геморой зустрічається від 35% до 55% населення.

Геморой виникає при запаленні вузлів гемороїдального сплетення. Раніше ці вузли вважали розширеними ділянками вен, подібними варикозним, але з часом, визнали нормальною анатомічною особливістю — вони, разом з м’язами сфінктеру, допомагають прямій кишці утримувати вміст. Проблема виникає при подразненні, травмі або тромбозі цих ділянок — з’являється сильний біль, може виникнути кровотеча, чи інші проблеми під час дефекації, випадання вузлів назовні і постійний дискомфорт.

Небажання звернутися до лікаря, або поділитися з близькими причиною занепокоєння робить тільки гірше.

Що провокує розвиток геморою?

Фактори, що збільшують тиск всередині тіла і порушують венозний кровообіг:

– закрепи

– тривале натужування при спробі сходити в туалет

– ожиріння

– вагітність,

– старший вік

– порушення тонусу м’язів тазового дна

– анальний секс

– сидяча робота і малорухливий спосіб життя.

Як діагностувати геморой?

Ознаки геморою:

-поява крові під час дефекації (кров переважно яскраво-червона)

– болі, свербіж і печіння в області заднього проходу

– випадання вузлів із заднього проходу;

– почуття неповного випорожнення,

-відчуття «чужорідного тіла» в прямій кишці;

– виділення слизу, вологість в області заднього проходу.

Візиту до лікаря не уникнути, навіть коли вам зрозуміло, що це геморой.

Оскільки геморой – захворювання поширене, а його симптоми – добре відомі, часто люди ставлять діагноз самі собі і починають лікування, покладаючись на рекламу і поради знайомих. Насправді, це дуже небезпечний шлях. Такі симптоми як кровотечі, виділення слизу, відчуття неповного випорожнення, також можуть зустрічатися при раку прямої кишки. Тому при підозрі на геморой необхідно обов’язково записатися на огляд і консультацію. Звернутися треба до фахівця, лікаря-проктолога, якщо є така можливість, або до сімейного лікаря, який направить на потрібні обстеження і консультації. Чого точно не варто робити — так це соромитися і відкладати візит. Діагностика геморою ґрунтується на стандартному комплексному проктологічному обстеженні, яке включає:

– зовнішній огляд і пальпацію області заднього проходу;

– пальцеве дослідження прямої кишки;

– аноскопію (огляд заднього проходу на глибину 5-8 см оптичним приладом у вигляді короткої трубки – аноскопа);

– ректороманоскопію (дослідження прямої і сигмовидної кишки на глибину 20-30 см спеціальним приладом).

Лікування геморою.

На щастя, геморой – повністю виліковне захворювання. Сучасна медицина пропонує три способи позбутися від цього захворювання

І -консервативна терапія,

ІІ- малоінвазивні (безопераційні) процедури

ІІІ- хірургічні операції.

У більшості випадків можна обійтися без операції. Консервативна терапія входить в план лікування всіх пацієнтів з гемороєм, оскільки основне її завдання – усунути фактори, які викликали захворювання. Перш за все, необхідно нормалізувати стілець за допомогою корекції харчування. На час лікування необхідно виключити алкоголь і гостру їжу, утриматися від важких фізичних навантажень. Але легка активність, навпаки, буде корисна. Пацієнтам рекомендується змінити деякі свої звички – не засиджуватися довго в туалеті, намагатися сильно не тужитися, замість туалетного паперу застосовувати прохолодний душ на промежину.

Якщо консервативної терапії недостатньо, застосовуються малоінвазивні, або так звані безопераційні методи лікування геморою. Ці процедури проводяться амбулаторно, і «не вибивають» пацієнта з робочого графіка і звичного способу життя.

Найбільш ефективна серед безопераційних методик – це лігування гемороїдальних вузлів латексними кільцями.

C:\Users\Виталий Ломко\Desktop\unnamed.jpg

Процедура проста, безболісна і займає кілька секунд. За допомогою спеціального інструменту на ніжку вузла надівається міцне латексне кільце. Протягом 8-10 днів вузол позбавляється кровопостачання і відторгається разом з кільцем. За одну процедуру можна накласти 1-2 кільця. Тому повністю курс лікування вимагає 2-3 відвідувань лікаря з інтервалом в 2 тижні.

Як запобігти?

Для профілактики геморою важливо спорожняти кишківник вчасно (тобто не терпіти, коли хочеться в туалет) і харчуватися так, щоб стілець був м’яким і не доводилося сильно тужитися — а значить, їсти клітковину у складі овочів і фруктів, пити достатньо рідини.

Також важливо рухатися, тому що фізична активність запобігає запорам і розподіляє кровообіг, зменшуючи тиск у венах. З цієї ж причини краще уникати довгого сидіння, де б то не було, в офісі чи в авто, і періодично вставати, щоб розім’ятися. Сидячи на унітазі, не варто читати або грати в ігри на телефоні — і взагалі в ідеалі не потрібно проводити там понад дві хвилини.

Якщо у Вас залишилися питання, або ж Вам необхідно записатися на консультацію – скористайтеся формою на нашому сайті.

Стежте за своїм здоров’ям, і це зробить Ваше життя щасливим! Будьте здорові!

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВО ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Україна, Сумська обл., м. Шостка вул. Знаменська 3 вул. Бузкова 35

тел.+380500405928 +380677526592

www.L-med.com.ua e-mail: clinic@L-med.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *